Rehabilitace a zvyšování kondice

   Konečně jsem si splnila sen a pořídila jsem do Psího fitka běžecký pás.

 

Pás je určený především pro rehabilitaci pejsků po úrazech nebo onemocnění pohybového aparátu a také ke zvyšování kondice u pejsků v zátěži. Momentálně je umístěn v provizorních podmínkách, ale během roku 2019 je v plánu zařídit speciální místnost, kde bude naplno k dispozici klientům.

Ne každý má čas a možnost poskytnout svému psovi odpovídající pohyb v přírodě ( běhání, plavání,.. ) a to ať už se pejsek zotavuje z úrazu či nemoci, nebo pokud je připravovaný na nějaký sportovní či pracovní výkon ( zkoušky, závody, služební pes u policie,.. ). Přitom správné a postupné nasvalování a zvyšování kondice je základ toho, jak udržet pejska zdravého. Já sama jsem momentálně ve stejné situaci, kdy mi mé malé dítě neumožňuje být každý den venku a vytáhnout pejska na běhání v přírodě, vzít ho jako doprovod ke koloběžce nebo kolu, plavání apod., tak, jak jsem byla zvyklá dříve. A jelikož se pomalu chci začít vracet do aktivní sporotvní kynologie a chystám na podzim svého psa na zkoušky, rozhodla jsem se začlenit do jeho tréninku právě tuto pomůcku. Náplní zkoušek sportovní kynologie je i překonávání různých překážek a samozřejmě obrana, při které dochází ke střetům s figurantem. A pes co není v kondici a řádně nasvalen je v obrovském riziku buď úrazů přímo na place, nebo minimálně k posunům obratlů a kloubních spojení, které se projeví klidně až za pár let, ovšem s o to větší intenzitou a daleko menší šancí na uzdravení.

Zvykání na pásu

Zvykání na pásu

Nejdříve jsem tedy Aykovi ( belgický ovčák – malinois ) udělala komplet dornovu metodu, abych srovnala případné posuny v kosterním aparátu a mohla ho začít správně nasvalovat. Nechala jsem ho dva dny odpočívat a pak pomocí klikru a pozitivního posilování ukázala běžecký pás. Seznámení proběhlo v pohodě, bez jakéhokoli stresu a nátlaku a hned první den ušel a uběhl 1,5 km. Běhání na běžeckém pásu začlením do jeho přípravy  na zkoušky a pokud vše dobře půjde a bude nás to spolu bavit i na případné závody. Ale priorita pro mě je, aby byl zdravý a v dobré kondici v běžném životě, ikdyby zůstal „jen“ společníkem pro život. A v neposlední řadě je to pro něj i náš společně strávený čas, který je teď vzácnější než dřív a který si naplno užívá, ať už se spolu věnujeme jakékoli činnosti.

V tréninku

V tréninku

Novinky
  • Kurzy podzim 2023

    Právě dobíhají podzimní intenzivní kurzy základní poslušnosti a letošní úplně poslední kurz je plánovaný cca od poloviny listopadu - a… ... 

    22.10.2023

  • Kurzy jaro 2023

    Nově vypsané intenzivní kurzy základní poslušnosti, na kterých je ještě několik volných míst:  od středy 19.4. od 17 hodin od… ... 

    12.4.2023

  • Seminář příprava na výstavu

    V neděli 14.5. od 15 hodin proběhne v areálu Psí fitko ve Znojmě seminář zaměřený na přípravu na výstavu. Seminář… ... 

    4.4.2023

  • Agility ve Znojmě

    Od dubna začínáme opět s tréninkem agility a to:  sobota 15.4. od 16 hodin Trénink povede Valerie Samlíková: • má… ... 

    2.4.2023

  • Psí školka

    NOVĚ NABÍZÍM   Školka pro štěňata všech plemen od 3 do 6 měsíců ( po základním povinném očkování)   Náplň:… ... 

    16.1.2023